De techniek achter Bitcoin
May 28, 2017
Bitcoin aan je oma uitleggen (Engels)
May 30, 2017
Show all

10 beginner tips voor Bitcoin (Lezen!)

Wil je starten met het kopen van Bitcoin? lees dan eerst de 10 beginner tips voor Bitcoin. Bitcoin is een decentrale digitale munteenheid. Dat betekend dat er geen banken of andere instanties aanwezig zijn die jouw bitcoins in bewaren. Het Bitcoinnetwerk bestaat enkel uit gebruikers van deze valuta die onderling data ruilen met betrekking tot de transacties die gedaan worden. Deze opzet is ontwikkeld met een optimale beveiliging. Dit betekent dat dit een veilige en vrije manier van handelen is.

#1 Een bitcoinwallet aanmaken

Als eerste moet je een Bitcoin wallet aanmaken. Dit is de portemonnee waar je je bitcoins mee bewaart. Hiermee kun je ook bitcoins versturen en ontvangen. De officiële wallet is te downloaden via de officiële bitcoinsite bitcoin.org. De website die wij adviseren is Coinbase. Hier kan je op kopen, verkopen en een wallet aanmaken. Als je deze gedownload heeft begint het met het downloaden van alle transacties in de blockchain. Je kan ondertussen wel gebruik maken van je wallet, maar het duurt dan even voordat de transacties (gekochte bitcoins) verwerkt zijn.

#2 Bitcoins verdienen

Je kan op verschillende manieren bitcoins verdienen. Je kan ze kopen, of gratis verdienen via verschillende websites. Er wordt tegenwoordig zelfs met Bitcoin gegokt. Als bij ‘Recieve coins’ kijkt dan zie je je wallet staan. Als je het wallet adres ergens voor nodig hebt dan kan je het simpelweg kopiëren. Wil je eerst een klein aantal bitcoin gratis verdienen? Lees dan dit artikel. Hier staan praktische tips in hoe jij kunt beginnen met het gratis verdienen van Bitcoins.

#3 Bitcoins minen

Een alternatief op het kopen is door zelf bitcoins te berekenen, dit wordt minen genoemd. De beste manier om dit aan te pakken is door het in een pool te doen. Dit betekent dat je de rekenkracht van verschillende computers combineert en heb je sneller resultaat. Meld je aan bij een pool (bijvoorbeeld Deepbit) en download GUIminer.

Maak de keuze welke GUIminer je wilt voor de server (bijvoorbeeld Deepbit) en vul de juiste gegevens in. zienBij het onderdeel device kun je kiezen met welk onderdeel van je computer je wilt minen. De meest snelle manier is de videokaart. Als je vervolgens voor ‘start mining’ kiest dan begint je computer met het berekenen. Onderaan de software kan je de voortgang van het minen zien. Op de site van de pool die je hebt gekozen kan je zien hoeveel je hebt verdiend.

#4 Bitcoins kopen

Als je snel aan wat bitcoins wil komen kun je er natuurlijk ook voor kiezen om ze te kopen. In ons overzicht van Nederlandse aanbieders van bitcoins kun je makkelijk de goedkoopste aanbieder kiezen. Bij al deze aanbieders kun je betalen via iDEAL en ontvang je na betaling binnen enkele minuten automatisch je bitcoins.

Wil je direct Bitcoins hebben? Kies er dan voor om ze te kopen. Onderstaand zie je een paar aanbieders in Nederland.

#5 Bitcoin versturen naar anderen

Wil je bitcoins overmaken naar iemand? Dan moet je in je bitcoinwallet naar ‘Send coins’ gaan. Bij Pay to vul je het walletadres in van degene waar je de bitcoins naar toe wilt sturen. Vul bij amount de hoeveelheid en bij ‘label’ een eventuele boodschap. Tip: Controleer goed hoeveel bitcoins je verstuurd, het kan namelijk niet meer ongedaan worden gemaakt.

10 beginner tips voor Bitcoin

#6 Maak een backup van je wallet

Als je je eerste bitcoins binnen hebt gekregen is het belangrijk om een backup te maken van je wallet. De wallet slaat op je computer het document wallet.dat op. Dit bestand bevat data waardoor de wallet weet welke accounts bij jou horen en dat je de bitcoins die daar op staan mag gebruiken. Kies in de bitcoinwallet voor file en vervoglens Backup Wallet. Sla nu ergens je wallet op en mail deze het liefst naar jezelf zodat je deze niet kwijt kunt raken! Zorg er echter ook voor dat iemand anders niet in het bezit komt van dit bestand want diegene kan dan alles met je bitcoins doen.

Het is noodzakelijk om een backup te maken van je wallet. Je kan via de wallet kiezen voor file->Backup Wallet. Deze wordt nu opgeslagen op je computer. Mail deze naar jezelf, of sla ‘m op een USB op. Zorg ervoor dat niemand in het bezit kan komen van dit bestand want dan kunnen ze alles doen met je bitcoins. Op bitcoinwiki vind je informatie over hoe je je wallet het beste kunt beveiligen: Securing your wallet – Bitcoinwiki.

#7 Bitcoin is niet anoniem

In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord is Bitcoin niet anoniem. Bitcoin-adressen zijn niet gekoppeld aan een persoon maar de Bitcoin transacties daarentegen zijn volledig transparant en traceerbaar. Je kan Bitcoin daarom beter zien als pseudo-anoniem. Afgezien van het feit dat je uberhaupt niks illegaals hoort te doen zou ik er zeker niet Bitcoin bij gebruiken.

Je hebt misschien gehoord dat Bitcoin veel gebruikt wordt in het criminele circuit, maar het is niet geheel anoniem. Het anonieme eraan is dat de adressen niet gekoppeld zijn aan een persona, maar de transacties zijn volledig transparant en traceerbaar. Er is in 2013 onderzoek gedaan naar het herleiden van personen achter transacties, en ze zijn een heel eind gekomen. De grote exchanges vragen je dan ook om persoonlijke gegevens voordat je een wallet aanmaakt. We raden natuurlijk niet aan om criminele activiteiten te ondernemen met je Bitcoins.

#8 Investeer geld wat je kan missen

Je kan het geld wat je inzet verliezen. De koers van de Bitcoin gaat, in tegenstelling tot de beurs, hevig op en neer. Hou dit in je achterhoofd en investeer geld wat je kan missen! Niemand wilt in een doos wonen.

#9 Pas op met online Bitcoin portemonnees

Online bitcoin portemonnees zijn gemakkelijk in het gebruik maar ze vormen ook een risico. De online dienst kan failliet gaan of gehackt worden en dan is de kans zeer groot dat je al je bitcoins nooit meer terugziet. De geschiedenis van Bitcoin is bezaaid met voorbeelden hiervan met MTgox als meest dramatische voorbeeld. Gebruik bij voorkeur de online dienst als kleingeld-portemonnee en bewaar het grootste deel van je bitcoins op een hardware-wallet of een veilige computer met Bitcoin-core of Multibit software. Dit uiteraard gecombineerd met een goed wachtwoord en backups.

Online wallets zijn gemakkelijk in gebruik, maar ze vormen ook een risico. Als een van de bedrijven achter je wallet failliet gaat dan ben je alles kwijt. De geschiedenis van Bitcoin is bezaaid met voorbeelden hiervan. Gebruik bijvoorbeeld een web-based wallet als kleingeld portemonnee. Bewaar de grotere hoeveelheden bitcoin op een hardware-wallet of een veilige computer met Bitcoin-core én een sterk wachtwoord + back-ups.

#10 Denk aan de belastingdienst

Nu veel bedrijven ook betalingen accepteren zit de belastingdienst er bovenop. Je moet nu bij je inkomstenbelasting ook digitaal geld aangeven en waarschijnlijk wordt dit nog groter in de toekomst. Hou dus goed wat je hebt in een correcte boekhouding!

Dit waren de 10 beginner tips voor Bitcoin. Wil je meer lezen? Lees over De techniek achter de Bitcoin of het artikel Wat is Bitcoin.