Hoe kan ik Bitcoins kopen?
May 28, 2017
Show all

Wat is Bitcoin?

bitcoin-kopen-nl-wat-is-bitcoin

Bitcoin is een digitale valuta. Het wordt digitaal gecreëerd en bewaard. Niemand heeft er macht over. Bitcoins worden niet gedrukt zoals geld, maar ze worden gemaakt door mensen en computers. Deze mensen hebben computers staan die contant wiskundige oplossingen bedenken. Elke oplossing is een bitcoin waarvan er in totaal 21 miljoen kunnen zijn.

Het is het voorbeeld van een groeiende markt genaamd cryptocurrency.

Onderstaand een video met een engelse uitleg over Bitcoins.

Wat maakt het anders dan normale valuta?

Bitcoin kan gebruikt worden om dingen online te kopen en om mee te handelen. Het lijkt dus best wel op euro’s of dollars waar ook online mee betaald wordt. Er is een belangrijke eigenschap wat de Bitcoin onderscheidt van de euro en dat is dat het gedecentraliseerd is. Geen institutie (bijvoorbeeld een bank) controleert het geld. Dit geeft mensen rust, want dat betekent dat een grote organisatie niet met hun geld kan spelen of handelen. Je hebt het zelf in handen.

Wie heeft de Bitcoin gemaakt?

Een software programmeur genaamd Satoshi Nakamoto stelde de Bitcoin voor, wat een electronisch betaalsysteem was dat gebaseerd was op wiskundig bewijs. Het idee was om een valuta te maken wat onafhankelijk was van elk soort centrale authoriteit, digitaal direct te verhandelen was en met weinig of geen bijkomende kosten.

Wie print het?

Niemand. Deze valuta wordt niet in het geheim geprint door een centrale bank die zijn eigen regels bedenkt, losstaand van de bevolking. Deze banken kunnen simpelweg meer geld printen om de staatsschuld te verlagen, maar hierdoor wordt de euro bijvoorbeeld minder waard. Integendeel is Bitcoin digitaal gemaakt door een groep mensen waar iedereen zich bij kan aansluiten. Bitcoins worden “gemined” door middel van rekenkracht van een computer. Dit systeem heeft ook een eigen netwerk, genaamd de blockchain, waar de betalingen in worden verricht.

Zijn er oneindig aantal bitcoins?

Nee. Er kunnen in totaal 21 miljoen bitcoins bestaan volgens het bitcoin protocol. Elke bitcoin is als het ware een oplossing op een rekensom. Bij elke bitcoin die er door de supercomputers vrij komt, wordt de soms 2 keer zo moeilijk. Hierdoor stijgt de waarde van de Bitcoin. Nog een voordeel van de bitcoin is dat je deze kunt splitsen tot 1 honderdste van een miljoen, ook wel een ‘Satoshi’ genoemd.

Traditionele valuta is gebaseerd op goud en zilver. Theoretisch gezien kon je vroeger een dollar inruilen voor een stuk goud (later bleek dit niet zo praktisch te zijn). Bitcoin is niet gebaseerd op goud, maar op wiskunde. Over de hele wereld gebruiken mensen software programma’s om bitcoins te ‘minen’. De formule is gratis te verkrijgen zodat iedereen ermee aan de gang kan. De software is ook open source, dat betekend dat iedereen kan zien of het doet wat het hoort te doen.

Wat onderscheidt de bitcoin tegenover andere traditionele valuta?

#1 Het is gedecentraliseerd

Het bitcoin netwerk wordt niet gecontroleerd door een centrale autoriteit. Elke machine die in de blockchain zit, bijvoorbeeld door een wallet te hebben, maakt deel uit van het netwerk. Alle machines werken samen in de blockchain. Dit betekent dat theoretisch gezien een centrale autoriteit geen impulsief ander beleid kan bedenken wat vervolgens een meltdown (zoals in 2009) veroorzaakt. De blockchain is een eigen infrastructuur wat los staat van de bank.

#2 Het is makkelijk te gebruiken

Traditionele banken laten je erg veel moeite doen om een bankrekening te openen. Een bitcoin wallet aanmaken duurt een paar seconden en is, als je het goed beveiligt, erg veilig.

#3 Het is anoniem

Nou, een soort van. Gebruikers kunnen meerdere bitcoin accounts hebben die niet gelinkt zijn aan adressen, namen of andere persoonlijke zaken.

#4. Het is transparant

Bitcoin bewaart de gegevens van elke transactie die ooit gebeurt is in een groot netwerk, genaamd de blockchain. Lees hier meer over de blockchain. Als je een publiekelijk bitcoin adres hebt dan kan iedereen zien hoeveel bitcoins er ooit naar jou gestort zijn. Ze kunnen alleen niet zien van dit adres is. Als mensen weten van wie een adres is, dan maken ze vaak verschillende adressen aan om het veilig te houden.

#5 Minimale transactiekosten

Je bank kan je om 5 euro transactiekosten vragen bij een internationale verzending. Bitcoin vraagt niks. Sommige exchanges vragen wel een afhandeling fee, hou daar rekening mee.

#6 Het is snel

Je kan overal geld heen sturen, het wordt direct overgemaakt. Het is even snel als geld overmaken van je spaarrekening naar je betaalrekening.

#7 Het is omonkeerbaar

Als je Bitcoins verzonden zijn, dan kan je zien meer terugkrijgen. Tenzij de ontvanger besluit om ze terug te sturen.

Bitcoin is keihard aan het groeien, en er zijn zeker kansen om geld te verdienen. Wil je er meer over lezen? Lees dan meer over de techniek achter Bitcoin of 10 tips om te beginnen met Bitcoin